Life for a Child

TanteG har valgt å gi deler av overskuddet til organisasjonen Life for a Child.

Life for a Child er en hjelpeorganisasjon som deler ut livsviktig medisin og hjelpemidler til barn og unge med Diabetes Type 1.

Life for a Child har en visjon som sier «No child should die from diabetes».

Deres kontor ligger i Belgia, mens arbeidet foregår i mange land i verden, der insulinkostnadene er så høye at barn dør tidlig av komplikasjonene som oppstår når kroppen ikke blir tilført dette livsviktige hormonet.

Om Diabetes Type 1

Diabetes Type 1 er en autoimmun sykdom, ikke en «matsykdom». Det er en sykdom man ikke kan bli kvitt hverken ved gode matvaner, mye trening eller ulike krydder som skal øke immunforsvaret eller øke insulinproduksjonen. Nei, populære dietter utarbeidet av «synsere» og influensene uten medisinsk eller ernæringsfysiologisk utdanning hjelper ikke for å bli kvitt Diabetes type 1.

Men mat kan hjelpe for å ha et godt liv generelt. Et godt måltid sammen med gode venner hjelper absolutt på humøret mitt, i hvert fall.

Mennesker med Diabetes Type 1 mangler insulinproduksjon, og de insulinproduserende cellene er ødelagt. Det eneste som hjelper for å ha et godt liv uten for mange komplikasjoner er rett menge insulin, tilført enten ved hjelp av sprøyter eller insulinpumpe.

Og for å klare å tilføre den mest egnede insulindosen til måltidet, er det viktig med god blodsukkerkontroll, da det er dette som gir en pekepinn på hvor mye insulin som trengs til enhver tid. Blodsukkerkontroll skjer enten ved å måle blodsukkeret ved et stikk i fingeren for å få en bloddråpe som kontrolleres, eller ved bruk av en kontinuerlig blodsukkermåler som sitter på kroppen.

Ingen vet hvorfor noen får denne sykdommen, men det som er en av de største fordommene er at det skyldes inntak av for mye sukker. Og den fordommen er så feil som det er mulig å få en fordom. Forskning har sett sammenhenger med en infeksjon eller virus i kroppen, men dette kan jeg ikke nok om til å si mer om.

Men det jeg vet er at en autoimmun sykdom innebærer at kroppens immunforsvar går til angrep på livsviktige celler og organer. Når det gjelder diabetes, som produseres i bukspyttkjertelen og er et livsviktig hormon for å bearbeide maten vi spiser og opprettholde ulike funksjoner i kroppen, er det derfor livsviktig å få tilført dette hormonet utenfra, når immunforsvaret har gjort sine dødelige angrep på bukspyttkjertelens insulinproduserende celler.

Fram til ca 1920 var diabetes en sykdom man døde av etter kort tid. Du kan lese mer om når insulinet kom til Norge her.

Insulin og andre hjelpemidler

I Norge har mennesker med diabetes muligheter til gode hjelpemidler for å kunne leve gode og lange liv, uten å måtte betale seg «fra gård og grunn». Det offentlige gir støtteordninger, noe mennesker med ulike helseutfordringer virkelig kan være takknemlig for.

I mange andre land finnes ikke disse godene. Derfor jobber organisasjonen Life for a Child med å gi insulin og hjelpemidler for å kunne måle blodsukker til barn med diabetes i land der insulinkostnadene er så høye, at de ellers vil få store komplikasjoner og deretter dø tidlig fordi de ikke har mulighet til å kjøpe livsviktig medisin.

Her er en reportasje fra Diabetesforbundet i Norge om nettopp dette.

TanteGs engasjement

TanteG har diabetes type 1 tett på livet, og har derfor stor interesse for god behandling av sykdommen. Derfor var valget med å gi deler av overskuddet (10%) til Life for a Child en helt naturlig del av planleggingen av TanteG.

Donasjoner vil skje en gang i året, når årsregnskapet er gjennomgått.