5. mars 2021

Strikkefasthet og strikkeprøver

«Strikkefasthet… Er det så viktig, da?»

STRIKKEPRØVER: «Sukk, er det så viktig, da?» Ja, det er det dersom du vil være sikker på at ditt plagg skal få den passformen du trives med.

Jeg hadde strikket i mange år og lest og hørt om denne strikkefastheten, men lagde jeg strikkeprøver? Neida, jeg regnet med at garn og pinner oppgitt i oppskriftene funket likt for alle, og strikket i vei.

Og resultatet? Vel, noen ganger funket det supert og min strikkefasthet stemte overens med det som sto i oppskriften. Andre ganger ble plaggene for små, og et fåtall ganger for store. «Jeg strikker nok litt stramt,» tenkte jeg, men i stedet for å bytte til en tykkere pinne, valgte jeg en størrelse større i oppskriften.

Vel, det er en måte å gjøre det på. Men det er ikke alltid det fører til et godt resultat.

Hvordan påvirker strikkefastheten plaggets størrelse?

Jeg vil vise deg konkret hva som skjer når strikkefastheten er feil.

I oppskriften står det: Strikkefasthet: 22 masker = 10 cm glattstrikk, og det er oppgitt at det er pinne 3 1/2 som er utgangspunktet.

Du legger opp de 210 maskene som er oppgitt i oppskriften og strikker i vei, siden du ønsker et plagg med 95 cm omkrets. (Vi later som dette er en genser.)

Dersom du har en strikkefasthet som gir 21 masker på 10 cm glattstrikk så vil ikke omkretsen på genseren bli 95 cm, men den vil bli 100 cm. Fem cm kan utgjøre mye for passformen og om du blir fornøyd og dermed kommer til å bruke genseren. Så her må du gå ned i pinnetykkelse for å få rett strikkefasthet.

Dersom du har en strikkefasthet som gir 23 masker på 10 cm glattstrikk, så vil heller ikke omkretsen på genseren bli 95 cm, men den vil bli 91 cm. Fire cm kan utgjøre mye for passformen og om du blir fornøyd og dermed kommer til å bruke genseren. Så her må du gå opp i pinnetykkelse for å få rett strikkefasthet.

Derfor er strikkeprøver viktig

Jepp, det kan virke kjedelig når garnnøstene og oppskriften ligger der og du bare har så lyst til å skape og se hvordan plagget vokser. Men strikkeprøver kan være avgjørende for å få et godt resultat.

Jeg kan liksom ikke få understreket det nok: Strikkeprøver og det å måle strikkefastheten er så viktig for å få et godt resultat!

Husk at du har gått til innkjøp av garn og oppskrift, – ikke sløs bort muligheten til å gjøre plagget ditt til en skikkelig favoritt ved at strikkefastheten din gir deg feil størrelse. Ta deg tid til å lage strikkeprøver for å finne rett strikkefasthet. Please!

FARGER ER FINT: Er jeg i ferd med å strikke det svenske flagget, mon tro?

Noen tips til strikkeprøver

  • Som regel legger jeg opp nok masker til å strikke minst 12 cm glattstrikk. I tillegg tar jeg med 3-4 masker ekstra på begge sider, som jeg strikker som riller. Dette gjør at strikkeprøven ikke ruller seg sånn inn på sidene. Jeg starter gjerne med 2-3 riller også, før jeg strikker minst 10 cm glattstrikk og avslutter med 2-3 riller.
  • Men så er det slik da, at en del av oss strikker strammere eller løsere når vi strikker vrange masker. Dermed blir ikke alltid strikkeprøven helt riktig. Da kan det være lurt å legge opp så mange masker at du får de rundt på en liten rundpinne. Dette gjelder jo spesielt når plagget skal strikkes rundt, og ikke fram og tilbake.
  • Er det mønster med i oppskriften, så kan det være greit å lage strikkeprøve med det også. Jeg har lært meg at jeg bør gå opp en pinnetykkelse når jeg skal strikke mønster. I mine oppskrifter skriver jeg inn det som et forslag, men igjen, her må du finne ut hva som passer for deg. Og igjen, det finner du ut ved å lage en strikkeprøve.
  • Og dersom du i løpet av året ender opp med mange strikkeprøver liggende i en skuff, så kan det jo være en idé å lage et lappeteppe av dem…

Da ønsker jeg deg lykke til med strikkeprøver og valg av pinner for å finne rett strikkefasthet.